Jag medverkar i Egenmäktigt förfarande!

Jag medverkar i Egenmäktigt förfarande!
2016/09/14 ANN

Det här är så stort för mig, jag ska medverka i pjäsen Egenmäktigt förfarande! Otroligt glad och hedrad är jag! Så här står det i pressreleasen:

Krister Henriksson och Jessica Liedberg spelar Hugo och Ester i Egenmäktigt förfarande på Scalateatern

Idag avlöjades hela ensemblen i Scalateaterns teateruppsättning av Lena Anderssons hyllade roman ”Egenmäktigt förfarande”. Krister Henriksson (“Doktor Glas”, ”Karlsson på taket”, “Wallander”) spelar konstnären Hugo Rask och Jessica Liedberg (Knausgårds “Min kamp”, ”De oskyldiga”, “Tillsammans”) gestaltar författaren Ester Nilsson. Dessutom medverkar Malin Cederbladh (“Solsidan”, ”Livet är en schlager”) och den mångfaldigt prisbelönta komikern Ann Westin. ”Egenmäktigt förfarande” har premiär på Scalateatern i Stockholm den 26 januari 2017 och biljetterna släpps torsdag 15 september klockan 10.00.

Lena Anderssons ”Egenmäktigt förfarande” handlar om journalisten och författaren Ester Nilsson som blir förälskad i konstnären Hugo Rask. Hon behåller sitt skarpa granskande sinne under förälskelsen, men agerar helt efter sina känslor. Den konflikträdda Hugo sätter jobbet främst och vill helst slippa ta itu med sina.

”Egenmäktigt förfarande” på Scalateatern

Hugo Rask:  Krister Henriksson
Ester Nilsson:  Jessica Liedberg
Övriga roller:  Malin Cederbladh och Ann Westin
Bok av:  Lena Andersson
Bearbetning:  Eva Dahlman
Regi:  Eva Dahlman
Scenografi och kostym:  Lehna Edwall
Produktion:  Scalateatern Produktion AB och Partners in Stories
Premiär:  26 januari 2017
Biljettsläpp:  15 september kl 10.00. Säljs via Scalateatern.se och biljettkassan på Wallingatan 32. Extraöppet torsdag 10-18. Telefon 08-14 35 75.

Om Krister Henriksson
Krister Henriksson är en av landets största skådespelare. Han scendebuterade 1971 och sågs på teaterscenen senast i titelrollen i Astrid Lindgrens ”Karlsson på taket”. I höst återvänder han till Dramaten i huvudrollen i Hjalmar Söderbergs ”Doktor Glas”, som han även framförde i ett unikt gästspel i London 2013. På tv är han närmast aktuell i den tredje säsongen av den brittiska serien ”The Fall”. 2015 sågs han i kriminalserien ”Modus” på TV4 och dessförinnan bland annat i 32 (!) filmer som Henning Mankells poliskommissarie ”Wallander”. Krister är tvåfaldigt Guldbaggebelönad för sina insatser i långfilmerna ”Veranda för en tenor” och ”Sex, hopp och kärlek” (båda filmerna i regi av Lisa Ohlin). Han har även belönats med Guldmasken (“Doktor Glas”), Dramatens O’Neill-stipendium, den kungliga medaljen Litteris et artibus samt Teaterförbundets Gösta Ekman-stipendium.

Om Jessica Liedberg
Jessica Liedberg fick sitt stora publika genombrott i Lukas Moodyssons långfilm ”Tillsammans” (2000) och är just nu aktuell i pjäsen ”Min kamp” på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Det var också där hon debuterade för 25 år sedan och har genom åren bland annat gjort roller i “Ett Drömspel”, “Petra von Kants bittra tårar”, “De oskyldiga” och “Tjuvar” på Dramaten och på senare år på Stadsteatern i “Intensiven” och “Lolita”. Jessica har även medverkat i långfilmer som ”Skumtimmen” och ”Veranda för en tenor”, kortfilmerna ”Vi ses i Krakow” och ” Sluta stöna eller dö”, samt i en stor mängd svenska tv-serier så som ”Kontoret” och ”Rederiet”.

Om Malin Cederbladh
Malin Cederbladh är kanske mest känd för sin roll som Annette Sundberg i “Solsidan”. Hon inledde sin skådespelarkarriär 1989 och medverkade i “Nilecity 105,6” 1995. Sedan dess har hon bland annat gjort humorprogrammet ”Clownen luktar bensin” på P3, spelat i julkalendern ”Hjältejul”, filmerna ”Låt den rätte komma in”, “Patrik 1,5” och ”Livet är en schlager”, samt tv-serien ”De halvt dolda”. På teaterscenen har hon framför allt spelat på Stockholms stadsteater/Unga Klara och bland annat medverkat i många av Suzanne Ostens och Maria Bloms uppsättningar. Malin Cederbladh har också skrivit egna manus, regisserat och i många år varit knuten till Unga Klara där hon nyligen spelade i den kritikerhyllade ”Girls will make you blush”.

Om Ann Westin
Ann Westin började sin karriär i nöjesbranschen som skådespelare i en teatergrupp tillsammans med Eva Dahlman (regissör för ”Egenmäktigt förfarande”). Som komiker har Ann Westin hela tre gånger korats till Årets kvinnliga komiker vid Svenska standupgalan, bland annat med motiveringen ”med sin timing och obetalbara kroppsspråk i hundraprocentig symbios är hon ett komiskt geni”. Under 2014 turnerade hon med sin soloshow ”Jobbit”, 2016 gav hon ut den självbiografiska boken ”Livet är som en sten i skon” och hösten 2016 är hon tillsammans med sin dotter, jazzsångerskan Camilla Isaksson, aktuell i föreställningen ”Sticka ut & Passa in”.

Om Egenmäktigt förfarande
Lena Anderssons succéroman har sålts i närmare en halv miljon exemplar och är en av de mest köpta böckerna i Sverige i modern tid. Boken startade också den långa debatten om kulturmannen på kultursidor i svensk media. ”Egenmäktigt förfarande” har översatts i 20 länder och är kritikerhyllad världen över. Så här säger exempelvis Lena Dunham, skapare av HBO-serien “Girls”:
“Jag hade aldrig kunnat tro att en bok om ångestfyllda intellektuella i Sverige som hänger sig åt filosofiska diskussioner skulle kunna sätta klorna i mig på samma sätt som flygplatslektyr, men så är det”.

Handling:
Ester Nilsson är poet och essäist och en förnuftig människa i en förnuftig relation. En dag får hon en förfrågan om att hålla ett föredrag om konstnären Hugo Rask. Från och med nu ska hela hennes tillvaro hänga samman med denna till sin avsikt helt oskyldiga begäran. I publiken sitter konstnären själv, hänförd, och de två möts för första gången efter föreläsningen. Ett slags kärlekshistoria inleds mellan Ester Nilsson och Hugo Rask, banal i sin enkla grymhet, storslagen i sin fullständiga hängivenhet. “Egenmäktigt förfarande” är en berättelse om hur mycket vi är beredda att bedra oss själva i vår önskan att bli älskade, men också om hur svårt det är att inte utnyttja människors svaghet, och hur brutalt resultatet blir.

Om Lena Andersson
Lena Andersson (född 1970) debuterade som författare med ”Var det bra så” 1999 och har sedan dess skrivit ytterligare nio böcker. “Egenmäktigt förfarande” (2013) belönades med Augustpriset, BMF-plaketten och Svenska Dagbladets litteraturpris. Lena Anderssom har också tilldelats Publicistklubbens Guldpenna, Dagens Nyheters kritikerpris Lagercrantzen och Expressens Björn Nilsson-pris för god kulturjournalistik. Hon är även krönikör på Dagens Nyheter och har varit programvärd för Sommar i P1 vid fyra tillfällen.

Om Eva Dahlman
Eva Dahlman är en av våra främsta regissörer. Hon har regisserat succéer så som “Arsenik och gamla spetsar” (2008) och ”Angels in America” (2011) på Stockholms Stadsteater, och ”En handelsresandes död” (2010), ”Hedda Gabler” (2011) och “Den goda människan i Sezuan” (2012) på Kungliga Dramatiska Teatern. På Uppsala Stadsteater har hon bland annat satt upp ”Kvinnor över 40 – vad ska man med dem till” (2015) och ”Scener ur ett äktenskap” (2016).

I höst gör Eva Dahlman ”Nattorienterarna” av Kristina Lugn på Stockholms Stadsteater (med Yvonne Lombard och Meta Velander).